maanantai 26. maaliskuuta 2018

Vertaiskoulutus


Toiseen tapaamiseen kutsuttiin meitä osalliseksi joulukuun puolessavälissä, viimevuonna.

Sillä kertaa oli paljon enemmän ihmisiä paikalla, muutamasta muustakin kaupungista.



Vertaisten koulutus




Osa 1/2




Sospedin tiloja, joissa koulutus tapahtui
Kymmenen ihmistä saapui Helsingin Vallilaan, erään joulukuisen perjantain ja lauantai-aamun välisenä aikana.
Itse olin yhdestoista.
Heillä kaikilla oli vähintään kaksi yhteistä tekijää:
1. He olivat kokeneita digipelaajia ja tunsivat niiden hyötyjä ja haittoja
2. He olivat kiinnostuneita vertaisuudesta, ihmisten auttamisesta

Yksi ensimmäisen tapaamisen osallistujista ei päässyt tulemaan menojärjestelyongelmien vuoksi.

Sosped oli jälleen varannut hotellihuoneita kaikille koulutukseen osallistujille (jopa minulle, vaikka asuinkin niin lähellä kuin Espoossa), koulutuspaikan läheisyydestä.
Hotelli Avasta.





Ensimmäisellä koulutuskerralla saavuin sinne bussilla, sillä kelit olivat hieman liian kyseenalaiset.
Voin pyöräillä vaikka hirvittävässä lumisonnassa yhden päivän verran töihin (4-5km), mutta Vallilaan asti (~7km) en kehtaisi rassata hermojani.

Meitä oli tosiaan eri paikoista Suomea.
Yksi oli Helsingistä. Ainakin pari oli Jyväskylästä. Tampere, Rovaniemi, Kuopio, Iisalmi lähettivät myös joukoistaan yksilöitä...väkeä saattoi olla muualtakin.

---

Koulutus alkoi lauantaina klo 9.

Monen tunnin aikana tehty aivotyö ja aktiivinen keskustelu ja mukanapysyminen oli aika väsyttävää. Tunsin vireystilani laskevan muutaman tunnin kuluttua, vaikka söimmekin hyvin usein erilaisissa ravintoloissa ja pidimme taukoja.

Päivää lopeteltiin iltakuuden aikoihin, jonka jälkeen sai palata hotellille tai tehdä jotakin muuta. Kävimme tosin vielä syömässä yhdessä ennen joukon hajaannusta.
Meille oli varattu "hengailuhuone" ja jopa sauna lauantai-illaksi.
Huoneessa juttelimme ja nauroimme iltamyöhään, sekä syötiin snäcksejä.

Minun oli hankala saada unta hotellissa (minulla on vaikeaa nukkua uusissa paikoissa), ja olin aika väsynyt seuraavan päivän aivoriiheen.

Sunnuntaina koulutus jatkui taas yhdeksältä ja ensimmäinen koulutusosio päättyi kolmelta iltapäivällä.
Pysyin hyvin mukana, vaikka olinkin väsynyt (3-5h yöunet).

---

Pieni epävarmuus siitä, olinko sopivaa vertaismateriaalia ja kiinnostiko sellainen minua tarpeeksi uskaltaakseni sitoutumaan tulevaisuudessa tähän vapaaehtoistyöhön kasvoi hieman ensimmäisen koulutusosion myötä.
Olin huolissani tästä.
Jaoin fiilistäni työntekijöille ja parille koulutukseen osallistuneelle helpottaakseni oloani ja saadakseni osaltani vähän tukea asiaan.

Riston kanssa pohdittiin, voisiko DPR Bootcamp olla minulle sopivin tapa olla vertaisena mukana tässä toiminnassa.




Osa 2/2



Vuosi vaihtui tähän kuluvaan vuoteen.
Palasimme astialle noin kaksi kuukautta myöhemmin, helmikuun puolessa välissä.
Yksi ensimmäisestä koulutusosiosta ei päässyt tulemaan flunssan takia.

Tällä kertaa lähdin pyörällä liikkeelle, vaikka olin jälleen epävarma lumitilanteesta teillä.
Meinasin jäädä jumiin lähellä Pasilan juna-asemaa (juna-asemakorjauksien takia liikenne oli muuttunut vähän kaikille), kun en meinannut löytää ulos "umpikujasta", eteenpäin matkassani.

Pahin epävarmuus ja paha olo koko vertaistouhusta minulla oli tällä matkalla. Pasmani olivat ihan sekaisin ja mieleni oli maassa lähes koko matkan ajan.

Hotellihuone oli varattu minulle tällä kertaa jo perjantaista, kun suostuin ehdotukseen saapua sinne jo sinäpäivänä.

Oloni helpottui kun pääsin juttelemaan aiemmalla kerralla tutuiksi käyneiden vertaisehdokkaiden kanssa hotellilla.

Lähes kaikki kanssaosallistujat olivat pienessä flunssassa paikalla.
Itselläni oli "vain" kurkku lievästi kipeä.

---

Meininki koulutuksessa oli abauttirallaa samanlaista. Tosin vireystilani oli parempi, vaikka nukuin melkein yhtä huonosti hotellissa.

Söimme jälleen ihan sikana =D Hyvä ettei jengillä ollut jo ähky sunnuntaina.

Koska hengailuhuonetta ei oltu tällä kertaa varattu (vahinko!), jengi hajaantui harmikseni lauantai-iltana, koulutuspäivän jälkeen (rakastan yhdessä hengailua kavereiden kanssa <3).
Pelasimme kahden kanssaosallistujan kanssa hotellin lattialla erästä Warhammer Disc Wars-lautapeliä, minkä eräs kanssaosallistuja oli lahjoittanut yhdelle meistä. Pelasimme myöhään yöhön ja keskustelimme sen jälkeen vielä jonkin aikaa mm. strategioista ja siitä, miten kaksi pelaamaamme peliä oli mennyt.

---

Oloni koulutuksen päätyttyä oli yhä epävarma, muttei enää niin ankea kuin mitä oli toisen viikonlopun alkumeiningeissä.



Mitä erilaisia asioita koulutuksessa sitten läpikäytiin?





Seuraavaksi listaan erilaisia asioita, mitä vielä muistan näin jälkikäteen ohjelmaan kuuluneen.
Ne eivät ole tapahtumajärjestyksessä.

1. Digipelikorttipakan läpikäyntiä ja niiden avulla vertaisryhmässä vertaisen roolin harjoittelua
Selitys: Pakassa oli kolme osa-aluetta: syyt, seuraukset ja ratkaisut. Jokaiseen osa-alueeseen kuului eri määrä erilaisia kortteja (esim. syy-korttina toimisi eskapismi tai tylsä elämä, tai ratkaisu-korttina toimisi pelilaitteiston poismyynti tai joku muu valvomaan omaa pelaamista).
Kortit jaettaisiin ryhmässä lattialle, joista jokainen asiakas saa valita mieleisensä kortin/parhaiten omaa tilannetta vastaavan kortin. Sitten läpikäydään valinnat yksitellen; asiakas saa kertoa omin sanoin, miksi valitsi minkä kortin ja mitä ajatuksia kortti herättää

2. Läksyjen läpikäyntiä, joko kaikki yhdessä tai pienemmissä ryhmissä
Selitys: Teimme muunmuassa oman digipelitarinan, teimme ajankäytöstä vuorokausirytmiympyrän, vastasimme vertaiseen liittyviin kysymyksiin jotka meille annettiin jne

3. Osallistuimme luentoon
Selitys: Eräs herra rahapeliosastolta tuli kertomaan meille vertaisuudesta ja erilaisista toimintamalleista, joita olisi vertaisena hyvä käyttää (rahapelit eivät ole meidän "työaluetta", mutta heidän toimintamalleista iso osa soveltuu myös meidän käyttöömme)

4. Yleistä keskustelua, aivoriihtä
Selitys: Keskustelimme yhdessä erilaisista kysymyksistä, ongelmista ja haasteista, jotka tulisivat liittymään vertaisen "työhön" (esim. missä vaiheessa digipelit ovat ongelma ihmiselle, miten se määritellään, näkeekö jokainen asian eritavalla. Tai miten käyttäydytään, jos joku asiakas vertaisryhmässä aiheuttaa hankaluuksia. Tai pelien kehityksestä infoa; ovatko pelit nykyään enemmän koukuttavia. Tai että miksi pelejä ylipäätään pelataan)

5. Oma jaksaminen ja voimavarat
Selitys: Mitkä asiat voivat kuormittaa meitä? Miten toimimme tilanteissa, joissa olo tulee liian stressaantuneeksi tai epämukavaksi, tai henkisesti kuormittuneeksi?

6. Oppaaseen ja materiaaliin tutustuminen; kevyt läpikäynti
Selitys: Sosped on luonut erilaisia teoksia digipelien ja sen vertaisuuden ympärille. Esim. jokaiselle vertaiselle ojennettiin pieni opas, jossa käsitellään eri tukipalvelujen runko (kuinka monta käyntiä vertaisryhmissä on, mikä oli jokaisen käynnin teema jne). Kävimme niitä läpi, pohdittiin niiden sisältöä, vaihtoehtoisesti ehdotettiin lisäyksiä ja muokkauksia tekstiin.




Jälkipuinti





Koulutukset olivat ihan jees.
Pääsin tutustumaan uusiin ihmisiin. Pääsin juttelemaan, seurustelemaan, kanssakäymään sosiaalisiin tilanteisiin. Nautin niistä. Juttelin mahdollisimman paljon; jopa myöhään yöhön.

Pääsin tutustumaan uudenlaisiin ruokiin, esim. nepalilainen ruoka.

Opin. Sain lisäinfoa peliongelmista.
Kuulin tarinoita muilta osallistujilta, kokemuksia heidän elämästä.

---

Nyt kun treenit ovat takanapäin, voisimme osallistua vertaisena johonkin kolmesta vaihtoehdosta:

1. DPR BOOTCAMP
Selitys: Työntekijät, vertainen ja osallistujat kokoontuvat tietokoneiden äärelle. Keskustellaan elämän erilaisista hyödyllisistä aiheista (terveellinen ruokavalio, uni, päivän rytmi jne). Puolet päivästä pelaamme yhdessä erilaisia moninpelejä tietokoneilla.
Kevyempi ote digipeliongelmiin.

2. Perinteinen vertaistukiryhmä
Selitys:
 Istumme huoneessa, ringissä. Käsittelemme keskustelemalla erilaisia aiheita. Käytämme erilaisia työkaluja apuna pahan oloon sekä riippuvuuksien ja ongelmanratkonnan käsittelyyn.

Tiukempi ote digipeliongelmiin; tarkoituksena joko vähentää tai kokonaan lopettaa pelaaminen.

3. Chat
Selitys: Tiettyihin sovittuihin aikoihin vertaiset ja työntekijät liittyvät chat-kanavalle osallistujien kanssa ja keskustelevat heidän kanssaan aiheeseen liittyvistä asioista.
Otteen tiukkuus tuntematon.

---

Meille luotiin myös kanava Discordiin, missä pystyimme jakamaan ja keskustelemaan tärkeästä infosta aiheeseen liittyen (asialliset), ja missä voimme jutella rennosti vähän mitä sattuu (asiattomat).


Asiat lähtevät tästä käyntiin. Valitaan tapa auttaa. Odotetaan, että toiminta levittäytyy lähialueelle tai kaupunkiin, jossa itse asutaan.
Etsitään osallistujia, haastatellaan niitä. 

Pistetään toimintaa pystyyn.

Autetaan ihmisiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti